MOL liga 2023/2024 - 22. kolo
Venue: Písek Datum so, 30. bře. 2024 Beginn 15:00
Sokol Písek
Písek
-:- Iuventa Michalovce
Michalovce

V období podzimních prázdnin a státního svátku (27.-29.10.) zavítaly starší žákyně stejně jako v loňském roce na silně obsazený házenkářský turnaj do Velké nad Veličkou. Celkem se zúčastnilo dvanáct družstev, které byly rozděleny do dvou základních skupin a posléze do skupin o umístění.

 Písečandy se na úvod základní skupiny utkaly se slovenským týmem z Piešťan, který po zbytečném dramatu nakonec porazily 14:13. Následně si poradily i s dalšími Slovenkami, tentokrát se Šaľou „B“, jednoznačně 15:5, kdy už předvedly podstatně lepší výkon. Velmi důležitá výhra a souboj o první místo ve skupině byl zápas s DHC Plzeň. Utkání nabídlo pěknou házenou, kdy se týmy střídaly ve vedení. Závěr utkání nakonec patřil Jihočeškám, které zaslouženě zvítězily po boji 16:13, zejména díky dobrému výkonu v obraně, včele s brankářkou. Následně porazily i třetí tým ze Slovenska – Malacky/Rohožník, který smetly z palubovky drtivým rozdílem 24:5. Před posledním utkáním se Zlínem měly ve skupině zajištěné už první místo, a tak dostaly větší herní čas všechny hráčky družstva. Po slabším výkonu v obraně Písku a díky přísnému měřítku rozhodčích, z toho nakonec byla spravedlivá remíza 16:16.

 Do finálové skupiny, kam postoupily vždy první tři družstva ze základních, si holky od Otavy přinesly s sebou čtyři body, za vítězství s Plzní a Malackami. Další tři těžké soupeře měly ale před sebou. Bohužel už v závěru sobotního dne na sebe díky rozlosování narazily vítězky obou skupin a Písečandy změřily svoje síly s favoritem turnaje, domácími hráčkami z Velké nad Veličkou. Toto utkání bylo pro Písek doslova noční můrou a nedařilo se v něm vůbec nic. Vše bylo zapříčiněno zejména špatným přístupem hráček k samotnému utkání a velmi špatným výkonem v obraně a neproměňováním šancí v útoku. Konečný výsledek 22:13 pro domácí byl krutý, ale zcela zasloužený. Nezbývalo nic jiné než se z tohoto utkání pořádně vyspat.

Naštěstí se to povedlo a v neděli bylo na hřišti zas bojovné družstvo z Jižních Čech. V předposledním utkání turnaje je nečekal nikdo jiné než tradiční rival – HC Háje Praha.

Velmi důležitý byl vstup do utkání, kdy díky dobré obraně donutil Písek soupeřky k chybám a nemilosrdně je trestal brankami z rychlých protiútoků a ujal se po pěti minutách vedení 4:0. Pak se bohužel průběh utkání zcela vyrovnal, ale konečné vítězství si mladé Sokolky vzít nenechaly a zaslouženě zvítězily 17:14. Tímto výsledkem si předem zajistily už jednu z medailí.

Vzhledem k suverénním výsledkům Velké nad Veličkou zbýval boj o stříbrné medaile, o které se vzájemně utkalo družstvo Písku proti slovenskému týmu ze Sereďi. To mělo ve svém středu i nejlepší střelkyni turnaje. I přes slušnou obranu si s ní Jihočešky v prvním poločase nedokázaly poradit a téměř jediná jim dokázala vstřelit za soupeřky branky. Ze sedmi branek jich dala šest. Poločas tak byl vyrovnaný 7:7. Druhý poločas byl ale o něčem jiném a dokázaly tuto střelkyni ubránit i za přispění dobrých zákroků od brankářky. Jediný gól daly Slovenky až v samotném závěru a mladé naděje z Písku se tak mohly radovat z výhry 13:8 a začít slavit zisk stříbrných medailí. O kvalitě turnaje svědčí i fakt, že nejen že nebyly nakonec stříbrné, ale kvůli této prohře klesly Slovenky až na páté místo, kdy se díky minitabulce a nejlepšímu skóre dostaly na třetí místo holky z DHC Plzeň a na čtvrté HC Háje Praha.

Hodnocení trenéra Písku Jiřího Blanického: „Jsem velmi rád, že jsme se dokázali i v tak silné konkurenci prosadit a napravit tak loňské nepovedené páté místo. Začátek sezóny nás také nezastihl v optimální formě, i přes třetí místo na turnaji v Praze. Tam jsme ale se škovnými holkami z VŠ Plzeň a Kynžvartu prohráli a dokázali uhrát jen „povinná vítězství“. I v Jihočeské lize nebyly naše výkony i přes výhry ideální. Když vynechám na tomto turnaji utkání s domácím týmem, kdy se nám hrubě nedařilo a zejména přístup byl špatný, tak za všechny ostatní mohu holky určitě pochválit a zejména utkání s Hájemi a DHC Plzeň nám ukázala, že když do toho dáme vše a budeme vždy bojovat s maximálním úsilím, dokážeme porážet i ty nejlepší družstva v ČR i na Slovensku. Doufám, že nás tento úspěch povzbudí do dalších velkých utkání, které nás čekají zejména v Žákovské lize.“

Sestava a branky Sokola Písek: Stejskalová (126/51 = úspěšnost zákroků 40%), Říhová (41/20 = 48%) – Hejlová 39, Ďurišová 25, Tíková 14, Matějková 13, Friedlová 12, Polášková 11, Veličková 6, Králová 4, Hosnedlová 3, Holzeplová 1, Hronková 0, Gergelyová 0.

 

Základní skupina

MHK Pieštany 14:13

HK Slovan Duslo Šaľa „B“ 15:5

DHC Plzeň 16:13

Strojár Malacky/ŠHK Rohožník 24:5

HC Zlín 16:16

Finálová skupina (1.-6. místo)

SKH Velká nad Veličkou 13:22

HC Háje Praha 17:14

HK Slavia Sereď  13:8

Pořadí družstev:

1. SKH Velká nad Veličkou

2. Sokol Písek

3. DHC Plzeň

4. HC Háje Praha

5. HK Slavia Sereď

6. MHK Pieštany

7. HK Slovan Duslo Šaľa „A“

8. HC Zlín

9. Strojár Malacky/ŠHK Rohožník

10. TJ Jiskra Havlíčkův Brod

11. HK Slovan Duslo Šaľa „B“

12. DHK Zora Olomouc

# Tým Z B
1 Iuventa Michalovce 20 37
2 HC DAC Dunajská Streda 21 35
3 DHK Baník Most 21 32
4 Házená Kynžvart 20 27
5 DHC Slavia Praha 21 26
6 Sokol Písek 21 24
7 DHK Zora Olomouc 21 19
8 HK Slovan Duslo Šaľa 21 17
9 DHC Plzeň 21 15
10 Handball Club Zlín 21 8
11 DHC Sokol Poruba 21 6
12 HK Hodonín 21 4